17.2.14.

Čajevi Žen-Šen i Gingo Biloba

Danas želim da vam pisem o svom najnovijem otkriću kada su u pitanju napitci.

Radi se o dva čaja, organskog porekla i mogu se kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.



Prvi na redu jeste Žen-Šen instant čaj u granulama za energiju i jačanje imuniteta. Dolazi u pakovanju od 200 gr. i prirodno je zaslađen fruktozom.

Sta proizvođač obećava:
Pomaže oporavak organizma, poboljšava imunitet, pojačava moždanu akivnost, ima antistresno dejstvo.
Koren žen-šena je jedno od najcenjenijih sredstava koje se koriste u tradicionalnoj medicini naroda Dalekog istoka gde se upotrebljava kao stumulator centralnog nervnog sistema, za regulisanje krvnog pristiska i metabolizma šećera, protiv bolesti jetri i žuči, za jačanje srca, protiv začepljenja krvnih sudova i kao afrodizijak. Prema naučnim ispitivanjima, žen-šen se preporučuje za jačanje  i povećanje moždane aktivnosti, za poboljšanje funkcije želuca i creva i za otklanjanje umora.



Šta kažem ja:
S obzirom da imam nizak krvni pritisak, kod mene se vidi drastična promena u energiji i budnosti kada ujutro popijem šoljicu kafe. Lično ne prefererim kafu mnogo, jedina koji zapravo i pijem jeste Nescafe 3 in 1 macchiato. Ona mi podigne krvni pritisak - za to je naravno zaslužan kofein, ali s obzirom da je ne volm previše konzumirati, tražila sam neku alternativu. Ovaj čaj mi se činio kao mnogo zdravija i bolja varijanta umesto jutarnje kafe. Ono što mogu potvrditi jeste da mi zaista prija, ne smeta želudcu koji je osetljiv na neke namirnice, prilično me razbudi i da mi energije, na ovaj način unesem i više tečnosti tokom dana. Prija mi da ga pijem tokom ovih prolećnih dana u februaru jer mislim da ipak doprinosi jačanju mog imuniteta. Volim da popijem jednu šoljicu ovog čaja na dan i još jednu šoljicu čaja o kojem ću vam pisati u ostatku posta.

Priprema: jednu punu kafenu kašičicu granula nasuti u šolju od 2dl tople ili hladne vode i napitak je spreman za konzumiranje. Može se dodatno zasladiti sa malo meda ili nekog drugog zaslađivača.

Preporučeno doziranje: 3 šolje dnevno.

Zanimljivo je da se granule ovog čaja momentalno rastvaraju u vodi koja najpre postaje bela i daljim mešanjem - čaj postaje providne boje kao i voda. Karakterističnog je mirisa koji možda nekome može smetati. Meni lično ne smeta, ukus je prilično sladak i britak, te mi ne treba dodatno zaslađivanje šećerom. Ono što mi se dopada jeste da su granule rastvorljive i u hladnoj vodi, te se ovaj napitak može sa užitkom konzumirati i tokom leta i toplijih dana.

Sastav: Žen-šen 60%, fruktoza 30%, šećer 10%.


Drugi čaj jeste: Ginko biloba instant čaj u granulama za memoriju i koncentraciju. Isto kao i prethodni dolazi u pakovanju od 200 gr i prirodno je zaslađen fruktozom.

Sta proizvođač obećava:
Ginko stimuliše krvne sudove, pojačava cirkulaciju krvi i pojačava metabolizam u celom organizmu, a posebno u mozgu, čime poboljšava memoriju i koncentraciju.
Ginko biloba je najstarije drvo na planeti, koje su stari Kinezi nazvali „sveto drvo“ zbog njegove lekovitosti. Stariji su ga konzumirali protiv senilnosti (staračke zaboravnosti).
Danas se zna da ginko biloba poboljšava narušeni vid i sluh, deluje protiv alergija i zapaljenja.
Dokazano je da ginko biloba povoljno deluje protiv Alchajmerove bolesti, srčane aritmije, nedostatka energije i depresije.


Šta kažem ja:
Preporučuje se starijim osobama, to su mi odmah napomenuli i u zdravoj hrani. Koristimo ga uporedo i mama i ja. Prijatnog je ukusa, nije uopšte sladak kao prethodni, standardne braon-žute boje kao i većina čajeva. Prilažem sliku J Dopada mi se što deluje pozitivno na koncentraciju, koje nikad dovoljno. Meni zaista prija, možda čak više volim da ga popijem nego žen-šen.



Priprema i preporučeno doziranje i identično kao i kod prethodnog čaja.
Isto se može rastvoriti i u hladnoj vodi, što će ga verovatno načiniti mojim omiljenom napitkom kad dodje toplije vreme.

Sastav: ginko biloba 60%, fruktoza 30%, šećer 10%

Izgled samih granula kod oba čaja je maltene isti.


Što se mene tiče, sve preporuke za ove čajeve J

Da li vam se dopadaju postovi ovakvog tipa? Kakve čajeve volite da pijete? Koji vam je omiljen napitak?

Veliki pozdrav do sledećeg posta J


10 коментара:

  1. Анониман17.2.14. 19:00

    Čajeve Žen-Šen i Gingo Biloba redovno ih pijem...prezadovoljna sam...toplo ga preporucujem svima...drago mi je da se setio neko da napise nesto o njima jer se veoma malo zna... pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман17.2.14. 19:07

    Nikada ih nisam probala, nit videla do sada...dobra recenzija, imacu ih u vidu...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sjajno ako sam uspela da ti ukazem na njih i zainteresujem te bar malo, mislim da su zaista vredni paznje :)

      Избриши
  3. I ja imam nizak pritisak, kafu ne pijem, a čajeve obožavam - najviše zeleni s pomorandžom i erl grej.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zeleni caj i ja obozavam :)
      Erl grej nisam probala, sad znam na koji jos da obratim paznju :)

      Избриши
  4. Анониман31.10.14. 23:08

    Koliko bi puta mogao da se popije caj iz jednog pakovanja?

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман23.2.16. 02:48

    Koliko kostaju ovi cajevi?

    ОдговориИзбриши